A&R-prosjektet

Skrevet av: Lene Ødegård

I tredje semester har Music Business-studentene emnet A&R Management på timeplanen, hvor de lærer å bygge opp en artist fra bunnen av. Emnet består av et prosjekt hvor klassen blir delt inn i ulike grupper, som hver velger seg en artist å jobbe med. A&R-prosjektet skal inneholde alt som trengs for å kickstarte en artistkarriere, som blant annet tre låter av den valgte artisten, markedsplan og pressepakke. Gjennom jobbingen med A&R-prosjektet får studentene brukt alt de har lært i studiet så langt og knyttet det sammen.

Emneansvarlig for A&R Management er Ola Haampland, som har jobbet ved Høgskolen i Innlandet – Rena i ti år og var den som utviklet og startet opp studiet Music Business – Production. Han kom inn i musikkbransjen tidlig på 90-tallet gjennom at bandet han spilte i ble signert på Sony Music. Vi i Rena Music har tatt en prat med Haampland om viktigheten av A&R Management-emnet.

Ola Haampland

– A&R er det vi har satset på på Rena, så jeg vil si det er det som er spesielt med våre studier. Det at studentene jobber med å utvikle artister på denne måten er ganske spesielt, og det finnes ikke noe som ligner noe annet sted. Det er et sånt sitat at “A&R is the lifeblood”, altså det er blodet i bransjen, uten det så er det ingenting. Vi mener jo at A&R er det viktigste da.

Hva synes du om arbeidet studentene gjør med A&R-prosjektet hvert år?

– Jeg synes det er fantastisk. Det er så morsomt hvert år å følge utviklingen, og se hvor mye studentene lærer og får til. Det kommer jo opp en hel haug med fiks ferdig artistprosjekter hvert år, og noe av det er til og med tatt helt fra scratch. Jeg synes det er veldig bra. Jeg tror folk i bransjen blir imponert over Rena-studenter, over hvor modne og reflekterte tanker de har rundt artister, artistutvikling og det å tenke på artister som merkevarer og sånt.

Underveis i prosjektet deler de ulike gruppene prosessen sin med resten av klassen for å få tilbakemelding på hva som kan forbedres. En av de som også er med på å gi tilbakemelding er Terje Pedersen, som har vært gjesteforeleser i A&R Management i ni år. 49 år gamle Pedersen har jobbet med musikk siden han var 15 år gammel, først i platebutikk, så i plateselskap, og nå driver han sitt eget selskap Drabant Music. Vi fikk han til å fortelle litt om A&R-rollen.

Terje Pedersen

– A&R-ansvarlig er den som er hovedansvarlig for en artist og hvilket repertoar en artist fremfører i et plateselskap. Man er den som koordinerer og gjør alt med å finne artisten, utvikle artisten og spille inn plater med artisten. Det inkluderer å jobbe med produsenter, videoprodusenter, fotografer, grafisk designere. Men i hovedsak dreier det seg om talentspeiding, som er en stor del av det å være A&R.

Hvem passer til å bli A&R-ansvarlig?

– Det å være over gjennomsnittet interessert er nok det viktigste. De som var i forkant allerede i skolegården og følger ekstra mye med på musikk og lytter mye mer på musikk har gjerne et godt utgangspunkt. Man må være interessert i flere sjangre tror jeg også, hvis man skal jobbe i et stort selskap i hvert fall.

Pedersen forteller at han synes det er høy kvalitet på talentspeidingen til klassen i år. Det er flere av artistene han tror kommer til å gjøre det bra, og det er til og med én av artistene som kunne passet inn på hans eget selskap. 

En av studentene som har hatt A&R Management denne høsten er Vilde Øien Karlsen. Hun var også en av artistene som var med i A&R-prosjektet i fjor, og kan derfor fortelle om erfaringen både med å være artist i prosjektet og jobbe med prosjektet selv. 

Vilde Øien Karlsen

– Jeg elsker emnet og synes det er et av de beste, om ikke det beste emnet vi har hatt og kommer til å ha. Det er både tidkrevende, utfordrende, moro, lærerikt og ikke minst utrolig relevant!

Hva har det gitt deg å jobbe med A&R-prosjektet?

– Det har gitt meg utrolig mye, både i år og i fjor. Jeg har fått erfare hvor viktig det er å ha den røde tråden og satse på noe virkelig gjennomført! Som artist lærte jeg mye om meg selv, musikken min og hvor jeg vil. Som en del av teamet i år, har jeg lært enda mer om bransjen og hva som foregår bak kulissene. Det er som sagt tidkrevende og hardt arbeid, men utrolig spennende og givende på samme tid! Vilde forteller at hun har fått mersmak etter å ha jobbet med A&R-prosjektet, og har veldig lyst til å bli A&R-ansvarlig i et stort plateselskap. Så alt i alt virker både foreleserne og studentene fornøyde med å ha dette emnet på timeplanen, og det blir spennende å følge med på om noen av artistene som har vært med i A&R-prosjektet kommer til å bruke de ressursene de har fått gjennom prosjektet og slå gjennom.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *