Fay Wildhagen
Foto: Vilde Øien Karlsen

Skrevet av: Benedikte Hågensen Svendsen

Vi i Rena Music har pustet, spist og levd på musikk under by:Larm festivalen i Oslo. 

by:Larm er en ledende musikkfestival for nye og kommende artister, men også en konferansefestival med fokus på musikkbransjen. Festivalen holder til i Oslo, og det yrer av liv den uken festivalen foregår.

Vi i Rena Music har vært tilstede for å ta tempen på festivalen. Noen av oss har vært på by:Larm tidligere, mens for de fleste er dette en helt ny opplevelse. Enkelte av oss har også hatt en studentstilling med forskjellige oppgaver gjennom hele festivalen, en mulighet som kan være en unik sjanse til å lære om musikkbransjen. Dette vil det komme et eget innlegg om.

Festivalstart

Torsdag morgen var det klart for festivalstart på Vulkan i Oslo, hvor det var mange interessante konferanser å velge mellom før kveldens konserter. Her måtte man velge med omhu om man skulle få med seg de beste foredragene.

Trude Lunder er sosiale medier ansvarlig i Rena Music og deltok på foredraget «Sosiale Medier – Dos and Don´ts». Et foredrag hvor man fikk tips og triks om markedsføring, spesielt rettet mot musikkbransjen. Her fikk Trude tips om hvilke format som gjør seg best på Instagram, priser på innlegg og verktøy som kan hjelpe til å planlegge publisering av innlegg fremover i tid.

– Det som overasket meg er at bruk av emojis i innlegg på Facebook og Instagram gir flere klikk enn et innlegg uten. Jeg ble også overasket da de fortalte at konkurranser i sosiale medier hvor man blir oppfordret til å tagge venner ikke er lovlig, forteller Trude.

Konferansen varte i 45 minutter og det var et bra lynkurs i hvordan man skal bruke sosiale medier på riktig måte.

– Det var konkret og rett på sak, jeg har tatt mye lærdom av dette og fått mange gode verktøy jeg kan benytte meg av, sier Trude.

Etter konferansen var det intimkonsert med BRENN. inne i Dansens Hus, en morsom og stemningsfull konsert før man skulle inn på neste foredrag. BRENN. spilte konsert på Rena i oktober og har siden da blitt booket til de største festivalene, og vært nominert til årets Urørt. Under by:Larm vant de NOPA stipendet på 25 tusen kroner som gis til unge låtskrivere.

BRENN.
Foto: Benedikte Hågensen Svendsen

No shame

I neste foredrag var det lang kø på vei inn da det skulle snakkes om bruk av autotune i musikk. Ingen andre enn Chirag Patel, Linni (kjent fra Yoguttene) og produsent Aksel Axxe Carlson (som har produsert Karpe´s SAS PLUS/SAS PUSSY) var foredragsholdere i «Autotune – Aldri ute av tune» sammen med Martin Bjørnesen, journalist i musikkmagasinet.

– Det var veldig interessant å høre om hvordan dagens artister bruker autotune i musikken, da autotune var noe man skammet seg over å bruke i musikken før. Linni har for eksempel bare brukt autotune som et verktøy i sitt første soloalbum, noe som var spennende å høre om, forteller Benedikte Hågensen Svendsen.

Foto: Benedikte Hågensen Svendsen

– Det var også veldig interessant å høre om hvordan Aksel Axxe Carlson tenker når han produserer musikken til Karpe eller Arif som benytter seg av en «sound» fra andre kulturer, men synger på Norsk.

3D show

Etter dagens konferanser var det duket for konsertstart. For mange var Lil Halima den store snakkisen, og vi så blant annet Emma Steinbakken, Jez-Ebel, Tacobitch og Larsiveli denne kvelden for å nevne noen. Den største konserten denne kvelden ble for mange Arif. Han spilte på Sentrum Scene og hele konserten hans ble filmet i 3D, noe man kunne se på utenfor lokalet. På denne konserten møtte man også mange av Renastudentene.

– Det var fullstappet på Sentrum Scene og kjempegod stemning. Jeg gikk ut litt tidligere for å se 3D showet som ble vist utenfor, noe som var et kult konsept under by:Larm, forteller Marte Helene Homleid som er med i Rena Music.

Arif på Sentrum Scene.
Foto: Benedikte Hågensen Svendsen

Multikunstner aka manager

Fredag morgen startet med konferanser, men denne gangen var det en del trøtte tryner tilstede etter gårsdagens konserter. Allikevel var det godt oppmøte og en god energi i luften. Den konferansen de fleste av oss ville få med oss denne dagen var «Manageren: Multikunstner under press» med blant annet manager Silje Larsen Borgan fra Little Big Sister. Dette foredraget var delt inn i to deler med forskjellige aktører, et foredrag som skapte stor interesse for oss som vil inn i bransjen.

– De fortalte om hvordan rollene har endret seg i musikkbransjen, og hva en managers oppgaver er i dag. Deretter fikk vi høre litt mer om hvilket forhold andre aktører, som artister og plateselskap, har til managere og hva de mener er viktig for en manager å kunne. I panelet var også Lena Midtveit, administrerende direktør i Sony Music, som er veldig positiv til at det finnes studier til musikkbransjen, og hun nevnte ofte Rena, noe som er spennende og motiverende, forteller Marte.

Et annet spennende foredrag denne dagen var «Hva skjer med drikkekulturen?» hvor konsertarrangører og personer med kompetanse innenfor rus snakket om hvordan drikkekulturen har endret seg de siste årene. Det ble nevnt flere ganger at yngre mennesker drikker mindre enn tidligere, og at arrangører dermed taper inntekt. Dette er interessant i forhold til at mange av de mindre utestedene har stengt de siste årene på grunn av høyere leieforhold og mindre inntekt.

– Jeg synes dette var veldig interessant i og med at jeg er med å drive Arena Studentbar, og merker tydelig at inntektene på alkohol er lav. Det var også interessant å høre om hvilke tiltak arrangørene har gjort, eller tenkt på å gjøre for å øke inntektene, sier Benedikte. 

Intense overraskelser

Da dagens konferanser var over var det tid for å lade opp til kveldens konserter. Denne kvelden så vi blant annet Lil Halima, DePresno, KOPS, Slowthai, Pen Gutt og en dansk rapper kalt Monti.

DePresno
Foto: Ragnhild Eithun

– Det jeg liker med by:Larm er at man kan gå på en spontan konsert, og så gir artisten deg en helt unik opplevelse. Monti overrasket veldig, med få mennesker i publikum klarte han å skape en storm av følelser. Dette var hard, intens og rå rapp, rett og slett en konsert jeg kommer til å huske lenge etterpå, mener Benedikte.

En annen konsert flere av oss var tilstede på var Fay Wildhagen. Den folkekjære artisten spilte på et stappfullt Sentrum Scene denne kvelden og skapte skikkelig allsangfaktor.

– Hun hadde en herlig tilstedeværelse på scenen, med humoristiske innspill og fikk en fin kontakt med publikum. Det var kjempegøy å se henne live, hun er helt rå, påpeker Vilde Øien Karlsen og Ragnhild Eithun.

Foto: Vilde Øien Karlsen

Mini bransjetreff med tidligere studenter

Lørdagsmorgen var det duket for BRYLARM for noen av oss. BRYLARM er en gratis konserttilsetning som arrangeres for =Oslo-selgere av rockebandet Oslo Ess. Hvert eneste år kommer kjente artister for å spille sammen med =Oslo-selgere, som enten spiller eller leser dikt. Denne gangen spilte blant annet Magnus Grønneberg, ISÁK, Pelicat og Oslo Ess. Det var en varm og rolig start på lørdag formiddag under by:Larm. Etter dette arrangementet kunne man gå gjennom Torggata i Oslo, hvor det var konserter inne i butikker og restauranter.

Drango spilte i Torggata under festivalen på lørdag.
Foto: Benedikte Hågensen Svendsen

Etter å ha tilbragt dagen med konserter rundt om i Torggata gikk turen videre til Brygg. Denne lørdagen var det arrangert mingling mellom nåværende Music Business-studenter og tidligere studenter fra linjene. Dette ga nye studenter og tidligere studenter sjansen til å nettverke med hverandre, noe som ble en hyggelig atmosfære. Her fikk vi møte alt fra A&R i Sony Music, manageren til hele Renas folkekjære artist Ruben, prosjektleder i Musikkforleggerprisen, samt mange andre.

– Det var utrolig gøy og lærerikt å møte tidligere studenter, samtidig som at det er veldig motiverende å møte tidligere studenter som er ute i bransjen nå, sier Vilde som dokumenterte minglingen via vår Instagram-konto.

Foto: Vilde Øien Karlsen

Deretter var det klart for den siste kvelden med konserter. Denne dagen så vi flere, men én konsert utmerket seg; Urørtvinneren Girl In Red. Hun spilte på Rockefeller for fullt hus denne kvelden, og rett før hun skulle på scenen vant hun årets stjerneskudd, så forventningene var skyhøye.

– Det var utrolig gøy å se henne live, hun har en helt utrolig energi på scenen og høydepunktet var når hun stagedivet under «I wanna be your girlfriend». Jeg er spent på hva hun kommer til å gjøre i fremtiden, forteller Celine Alette Pedersen Breivoll.

by:Larm har vært utrolig lærerikt, og spennende for oss som vil jobbe i musikkbransjen. Det er en varm, fin festival med mye liv. Festivalen har gitt oss muligheter til å delta på forskjellige konferanser med ulike type temaer, hvor vi får tips og triks av andre i bransjen. I tillegg til at det er utrolig mange dyktige artister som spiller og man får sjansen til å treffe andre i bransjen.

– Jeg mener de som jobber med å booke inn til konferanser og konserter er ekstremt dyktige. Mange spennende foredragsholdere med et bredt spekter av tema og utrolig mange dyktige artister, både kjente og mindre kjente, avslutter undertegnede.