FAQ

Hvorfor burde man studere Music Business? Hva er det beste med det? 

Det beste med Music Business er å få et innblikk i musikkbransjen fra aktive aktører i bransjen.


Hvordan er det å bo på Rena? Hva er det beste med det?

Det beste med å bo på Rena er studentene, siden det er et lite miljø har man mulighet til å bli kjent med mange på en ordentlig måte.

Hva er forskjellen på Management og Production-linjene?

Klassene har en del felles fag, slik at man har en liten finger på begge sider. Management linjen går mye mer detaljert og spesifikt ut på business-siden av musikkbransjen. 
Produksjonslinjen lærer man å lage og produsere musikk. Vi har fag som Låtskriving hvor man lærer hvordan man kan bygge poplåt både melodisk og lyrisk. Vi har også Lydproduksjon hvor man 1. semester lærer mye grunnleggende om musikkproduksjon, musikkprogrammet og enkel musikkteori. 2. semester lærer man mer tekniske ting som bruk av studio, opptak til forskjellige anledninger, mixing og mastering.

Forventes det at man skal kunne mye fra før på Produksjon?

Nei, det stilles ingen krav til forkunnskaper på hverken management- eller produksjonslinja! Det er helt klart en fordel hvis man har prøvd seg litt på det før, og kanskje har litt peiling på musikkteori, men det er absolutt ikke nødvendig. (I første semester har også Management-studentene Lydproduksjon 1, og der er det flere som starter uten intensjonen om å produsere i fremtiden, men som fortsatt klarer seg fint i faget). Så lenge man er engasjert, følger godt med i forelesningene og våger å prøve og feile litt er det ingen problem! Synes man det er vanskelig har vi forelesere som liker å hjelpe, også er det gjerne masse hjelp å hente i medstudenter (også på tvers av trinn) som kanskje har mer erfaring og kunnskap enn deg. Man skal heller ikke undervurdere hvor mye man kan lære på YouTube!

Er det en plass man kan begynne med musikk eller krever det et godt grunnlag?

Det er altså et studie hvor man kan begynne med musikk, og som ikke krever et godt grunnlag. Men man skal være obs på at dette ikke er et studie med fokus på utøvende musikk, men på business siden av musikk!

Hvilke muligheter er det for utveksling?

Det er store muligheter for utveksling, noe det også anbefales at man gjør. Høgskolen har utvekslingsavtaler med relevante studiesteder i flere land, for tiden blant andre Karlstads universitet, Staffordshire University, Belmont University, New York University, Middel Tennessee State University, Musicians Institute (Los Angeles) og Queensland University of Technology. 

Er det mulig å være fjernstudent på musikklinjene?

Det er pr. dags dato ikke noe obligatorisk oppmøte, men det anbefales at man møter opp i all undervisning da det er mange flinke eksterne forelesere fra musikkbransjen, og våres egne lærere så klart. Det blir også gitt mye nyttig informasjon i timene.

Hvor store er klassene? 

Det er ca. plass til 50 tilsammen på begge linjene, og det kommer an på kullene hvilke klasser som er størst. Noen bytter linje eller dropper ut, så det varier i løpet av det første året.

Hvilke fag har man?

Det er kun 2.semester at MUMA og MUPROD har to fag alene, resten av semesterene er så og si like med unntak av diverse valgfag hver enkelt kan ta. 4 semester drar de fleste på utveksling, men noen ganger velger folk å heller ta bli igjen og ta andre fag på høgskolen (mest vanlig på MUMA). Bachelorgraden er lagt opp som en pyramide der hvert semester er et trinn. Første semester er veldig grunnleggende, og man tilegner seg kunnskap man må ha med seg for å forstå det man skal lære videre. Om man ikke kan noe om musikkbransjen fra før av lærer man veldig mye iløpet av det første året. Deretter dykker man dypere ned i ulike temaer listet opp under, og kompetansen tilspisser seg. Man kan ta valgfag ved siden av gjennom alle semesterene. Dette kan være lurt å se på om man etter endt bachelor ønskere å ta en master innen f.eks. markedsføring. Tar man riktig fagkombinasjon kan man også ta en master og bli siviløkonom! 

1.semester:

 • Musikkbransjen
 • Bedriftsøkonomi
 • Markedsføring
 • Generell lydproduksjon

2.semester:

 • Musikk og markedet (felles)
 • Informasjonskompetanse og metode (felles)
 • Lydproduksjon 2 og Låtskriving (MUPROD)
 • Musikkproduktet og Event Management (MUMA)

3.semester:

 • Organisasjonsforståelse
 • A&R (Artist og Repertoire-utvikling)
 • Samfunnsvitenskapelig metode
 • Musikk og kulturteori

4.semester:

 • Utveksling!

5.semester:

 • Medierett med kontraktsrett
 • Innovasjon og entrepenørskap
 • Strategi
 • Valgfag

6.semester:

 • Praksis (for de fleste)
 • Bacheloroppgaven (!!)
 • Valgfag

*MUMA=Music Business Management
MUPROD=Music Business Production

Hvordan er studentene på Music Business-linjene? Henger man sammen på tvers av linjene?

Studentene på Music Business-linjene har en felles interesse for musikk som knytter oss sammen. Mange bruker tid i studioene på skolen for å lage musikk sammen, starter kollokviegrupper for å lese pensum, eller så er studentbaren et naturlig møtepunkt. De aller fleste studentene på Rena er tilflyttere så alle er interessert i å bli kjent og skape nye vennskap. Det første semesteret har også music business-studentene alle fagene felles, så det finnes omtrent ikke noe skille på management- og produksjonsstudentene. Vi føles mer som én stor klasse med litt forskjellige valgfag, enn to ulike linjer. 

Hvilke muligheter har man for å bli kjent med folk i bransjen bransjen?

Som med veldig mye annet handler det om hva du selv gjør det til. Alt ligger til rette for at du skal kunne bli kjent med de riktige folkene i bransjen, men du må selv strekke ut hånden og si “hei!”. I løpet av studiet får vi besøk av en rekke dyktige gjesteforelesere som er aktive i bransjen, og klassene er ikke så store at du ikke kan slå av en prat i pausen. En annen gylden mulighet er å dra på en av bransjefestivalene som arrangeres i løpet av året (By:larm, Trondheim Calling, Vill Vill Vest). Her har du en unik sjanse til å bli kjent med både store og små aktører, noe mange av studentene her har tatt nytte av.

Hva kan man ta master i etter endt bachelor i music business?

Hvis man ønsker å ta en master ved Høgskolen i Innlandet – Rena, kan man ta en master i økonomi og ledelse – spesialisering markedsføringsledelse.

Fikk du ikke svar på det du lurte på? Send oss en e-post eller en DM på Instagram!