Skrevet av: Vilde Øien Karlsen, Cecilie Iversen og Johanne Frisk Isaksen

Flere av studentene på Music Business-linjene fikk studentstillinger på by:Larm 2019, inkludert tre av medlemmene i Rena Music, noe som er en spennende og bra erfaring når det kommer til studiet vi går på. En studentstilling innebærer at man som frivillig får større ansvar og jobber under hele eller store deler av avviklingen av festivalen, i motsetning til vanlige frivillige som jobber èn eller to dager og har resten av festivalen til å delta på konferanser eller konserter. Vilde, Cecilie og Johanne har ulike erfaringer fra festivalen, men er alle like fornøyd og hadde en super opplevelse.

Foto: Vilde Øien Karlsen

Vilde – Praktikantstilling i seminarproduksjonen

Jobben som praktikant i seminarproduksjonen foregikk fra mandag til og med festivalen var avsluttet på lørdag. Dette er en stilling som er svært relevant for utdanningen på Rena. Arbeidsoppgavene var mange og ulike. Jeg fikk hovedansvaret for Dansens Hus – et venue med to store scener. Som by:Larms ansvarlig på bygget hadde jeg kontakt med alle foredragsholdere, sørget for at alle var der de skulle til riktig tid og at tidsskjema ble fulgt og ikke gikk på overtid. Under avvikling hadde jeg også to frivillige på bygget som jeg hadde ansvar for. Jeg var deres kontaktperson og skulle sørge for at de fikk all nødvendig informasjon og opplæring i forkant. I tillegg skulle jeg påse at de var der de skulle til riktig tidspunkt.

Jeg fikk også et greit innblikk i hvordan dagene før festivalen er. Her var det også mange og ulike oppgaver i forkant av seminarene. Vi sjekket blant annet jevnlig at all informasjon i app, på nettsiden, i programmet, på kjøreplaner og PowerPoints stemte over ens. Vi deltok på opprigg på venue og bidro med skilting. I tillegg lagde vi PowerPoints til alle seminarene.

I løpet av disse dagene har jeg lært mye om logistikken på festivalen og hvor hardt arbeid som ligger bak. Jeg fikk i tillegg stor frihet til å dra på de seminarene jeg ville under avviklingen så derfor lærte jeg mye av disse også. Det er ingen tvil om at jeg ville gjort dette igjen – utrolig gøy og spennende, til tross for lange dager og hardt arbeid.

Cecilie og Johanne – Studentstilling som artistvert/band host

Vi fikk en studentstilling som artistvert/bandhost under by:Larm 2019. En uke før avviklingen av by:Larm fikk vi også utdelt venue og kjøreplan for konsertene på vårt venue. Cecilie fikk eneansvar for Rockefeller og Johanne fikk ansvaret for John Dee.

Arbeidsoppgavene vi hadde var flere enn vi trodde, noe som nok kom av størrelsen på venue. Vi hadde hovedansvar for å ta imot artister/band på venue, kontakte tour managere, management, bandmedlemmer eller andre kontaktpersoner noen timer før load-in, bistå med hjelp når det kom til akkreditering og alle andre spørsmål, samt ansvar for at kjøreplanen ble fulgt til punkt og prikke.

I starten synes begge det var skummelt å ha så stort ansvar, spesielt når det kom til tilgangen til backstage. Det var utfordrende som student, uten noen form for reell autoritet å si nei til managere, venner og fotografer, men dette var en del av jobben som var svært viktig. Det ligger lite tid i kjøreplanen til annet enn å sette opp på scenen, gjennomføre konsert og så dra, så dette var et område vi måtte være strenge på. Cecilie opplevde også et utvidet ansvar for ordensvakter, da det kom flere utfordringer ift. tilgang til backstage.

Foto: Johanne Frisk Isaksen

Cecilie:  Første dagen jeg møtte opp sa venue manager «det er viktig for oss at du føler en tilhørighet og et eierskap til hva som foregår her de neste dagene» og det føler jeg alle levde etter. Det jeg husker best fra jobben som artistvert/band host er folkene jeg jobbet med. Alle jeg møtte i løpet av avviklingen av festivalen fra venue managere, stage managere, crew, artister og band, samt ordensvaktene, tok meg imot på en fantastisk måte. Jeg fikk også en overraskende mengde med respekt fra de andre jeg jobbet med. Ordensvaktene gav meg kallenavnet «Commander in Chief» og hadde tillit nok til meg til at spørsmål ble stilt direkte til meg og ikke andre, noe som gav meg mer selvtillit når det kom til arbeidet jeg gjorde. Vi som jobbet på Rockefeller hadde det også utrolig morsomt, og arbeidsmiljøet var fantastisk.

Johanne: Erfaringsmessig er opplevelsen min ganske lik Cecilies, bortsett fra at John Dee er en litt mindre venue. Det hjalp mye på nervene at vi begge jobbet i samme bygg, da det var lett å møtes når vi hadde pause for å utveksle erfaringer underveis. Helt ærlig, så var den største utfordringen med jobben for min del å løpe rundt med vannflasker, da lageret var en etasje opp. Å få vannflaskene ned til scenen plassert på ønsket plass var rene puslespillet enkelte ganger, da et band trenger nokså mange flasker. Crewet var en herlig gjeng, og artistene møtte opp med godt humør og spenning i kroppen. Jeg koste meg helt sykt selv om beina fikk gjennomgå etter tre lange skift.

Cecilie: En stilling som dette var utfordrende på mange plan. Det var lange arbeidsdager, hvor deler av jobben begynte kl. 10, jeg var på plass på Rockefeller kl. 14.15 og ikke ferdig før rundt kl. 01.45. Det var også liten tid til å få med seg konserter. Man er nødt til å jobbe hardt, og man har ikke tid til å få med seg så alt for mye av det som skjer på scenen, men dette er også noe man blir flinkere til å planlegge med tiden. Mitt inntrykk av festivalen etter å ha jobbet frivillig er bare enda bedre enn før jeg begynte. Alle folkene jeg har møtt, i alle ledd har vært fantastiske og artistene har trivdes, som igjen gjorde jobben min lettere.

Cecilies favorittkonserter fra Rockefeller: Det var utrolig mange fantastiske konserter på Rockefeller, men girl in red, KOPS, Pom Poko og IRIS var noe for seg selv.

Johannes favorittkonserter fra John Dee: Blenda, dePresno, TØFL og Safario leverte sterkt!