Musicians Institute

Skrevet av: Celine Alette Pedersen Breivoll
Foto: Celine Alette Pedersen Breivoll

I Februar fikk jeg muligheten til å reise til LA og møte de som for øyeblikket er der på utveksling. Jeg fikk med meg Linn Therese Gråberg Fjeldseth, Ida Tangjerd, Ole Runar Gillebo og Torgeir Ryssevik på et kort intervju hvor vi snakket om nettopp det å være student i LA.

Hva synes dere om LA og Musicians Institute så langt?

Ole Runar starter med å fortelle at han synes skolen er veldig bra og det er mye å lære. Linn Therese skyter inn at LA er ganske fint, men kanskje ikke i selve Hollywood-området hvor de bor.

Torgeir som går på Audio Engineer-linjen påpeker at ved hans studie er det lite å gjøre, mens Linn Therese og Ole Runar som går business-linjen forteller det motsatte og at det er en del lekser. Ida som går Independent Artist-linjen, hvor de fokuserer mer på den musikalske delen av bransjen, sier også at det er en del lekser, men at hun er veldig fornøyd med foreleserne og fagene hun har. De forteller at strukturen også er annerledes enn i forhold til Rena, hvor det er obligatorisk oppmøte hos Musicians Institute, det er mindre klasser og lekser fra hver skoletime. I likhet med Rena sier de at lærerne er flinke til å følge opp og inkluderer elevene aktivt i timene.

Linn Therese synes det er fint å få lære om musikkbransjen og om hvordan det fungerer i USA i forhold til i Norge.

Lever det opp til forventningene dere hadde før dere kom?

Linn Therese hadde forventet å ha mer fritid, og ble overrasket over mengden arbeid i forhold til skolen. De som studerer Business ved Musicians Institute må på utplassering hos en bedrift under oppholdet, noe som Ole Runar heller ikke var forberedt på, men som han likevel tenker vil være en positiv måte å få innsikt i bransjen på.

Linn Therese Gråberg Fjeldseth

Vil dere anbefale andre å dra på utveksling til LA?

– Ja, absolutt, sier Ole Runar og resten nikker og sier seg enige.

De føler at de har lært mye og setter pris på den tiden de får muligheten til å studere ved Musicians Institute. Samtidig mener de at man må tenke nøye gjennom fordelene og ulempene ved å studere i storbyen. Det å studere og bo i LA er ganske annerledes enn det er på Rena, sier Ida. Det er mye folk overalt, mener Linn Therese, og forteller videre at det ikke er trygt å gå alene på kveldene i LA, slik som det er på Rena.

Hva liker dere best med å studere på Musicians Institute?

Torgeir mener det beste med skolen er foreleserne. De er flinke til å undervise i fagene sine og har mye erfaring fra bransjen. Han sier også at det virker som at lærerne er interesserte i deg som elev. Alle er enige i at foreleserne er flinke og at de generelt liker fagene de har.

– På Independent Artist får man et halvt år til å kun fokusere på seg selv som artist og sin egen musikk, forteller Ida.

Ida Tangjerd

Var utveksling noe dere tenkte på når dere søkte på Music Business-linjene på Rena?

Utveksling var ikke noe de tenkte på når de søkte, men de mener det er både fint og nyttig å få litt variasjon i studietiden. De er veldig fornøyde med å få muligheten til å lære mer om den amerikanske musikkbransjen, da innholdet i fagene på Rena i hovedsak fokuserer på bransjen i Norge. Linn Therese er fornøyd med muligheten til å reise, men nevner også at det er veldig dyrt med tanke på boplass og skolepenger. Hun ville likevel ikke vært det foruten.

Tenker dere at denne tiden dere har i LA vil gi muligheter i fremtiden?

– Jeg tror bare det å si at man har studert her viser at man er dedikert, mener Torgeir.

– Det er mange muligheter til å møte bransjefolk og andre artister som man kan jobbe med, sier Ida.

Ole Runar tenker også at det at noen av de skal ha utplassering vil være en god måte for å få møte andre mennesker for å bygge nettverk.

Ole Runar Gillebo

Når skal dere på utplassering?

– Vi skal i hovedsak ut i neste delsemester, sier Linn Therese.

– Men de vil ha oss ut så fort som mulig, supplerer Ole Runar.

Linn Therese fortsetter med å si at man trenger et visst antall timer i uken for å få utplasseringen godkjent.

Er det noe dere ønsket dere visste før dere dro om det å være utvekslingsstudent i LA?

– Det er viktig å sjekke nøye hvor mye skolepenger man skal betale, forteller Linn Therese.

– Det er forskjellig ut ifra hvilken linje du velger å gå, prisene er forskjellige, fortsetter Ida.

Likevel mener Linn Therese at de har fått god oppfølging gjennom hele søknadsprosessen.

– Det har vært en lang prosess fra man søker til man kommer hit, men jeg synes det er verdt det, mener Ida.

De snakker om at de måtte finne bolig selv og at det ble mye e-poster fram og tilbake. Siden de ikke bor i studentboliger så er ikke leilighetene møblert, men de fikk ordnet møbler fra IKEA, som Linn Therese forteller er dyrere i LA enn i Norge. Man må også skaffe gass, strøm og vann utenom.

Torgeir Ryssevik

Har ikke Musicians Institute egne studentboliger?

– Jo, men det er et stykke å gå, svarer Torgeir.

– Og man får ikke velge hvem man bor med, fortsetter Linn Therese.

Hva gjør dere utenom skolen?

De snakker om at det er veldig sentralt og at det er en del fornøyelsesparker rundt i byen, som for eksempel Universal Studios og Six Flags som er 30 minutter unna, så det er mye å finne på.

– Men alt koster penger, skyter Ida inn.

– Ja det er greit å vite, sier Linn Therese, med engang man går ut døra så koster ting penger.

LA er en veldig stor by. De nevner at det går en del penger på Über til å komme seg rundt omkring.

– Über er kjempekjekt å bruke og relativt billig, men det går fort en del penger til det, sier Ida.

Det er mange muligheter til å dra på både store og små konserter, forteller de.

– Jeg anbefaler å dra på de mindre konsertene som er rundt omkring, for det er der man får snakket med folk og kommet i kontakt med andre, forteller Torgeir.

– Konsertbillettene er heller ikke så fryktelig dyre her, hvert fall ikke på de mindre konsertstedene, nevner Linn Therese.

Studentene konkluderer med at det helt klart er verdt å dra på utveksling, så lenge man er forberedt og vet hva man går til så vil man få stort utbytte av det halvåret.