Vilde Oika om singelslipp, utveksling til New York og tiden på Rena

Skrevet av: Jenny Myrland Johansen

Kvæfjæringen Vilde Øien Karlsen (21) er en svært musikalsk dame, og fra tidlig alder drømte hun om å bli artist.  Etter å ha gått et år på Trøndertun folkehøgskole begynte hun også å fatte interessen for ”business”-delen av musikkbransjen. Spol to år fram i tid, og hun er nå på sitt andre år av bachelorgraden Music Business – Management ved Høgskolen i Innlandet sitt campus på Rena, en utdanning som hun vil bruke på å hjelpe andre lovende musikere med å oppfylle artist-drømmen. Hun har heldigvis ikke lagt sin egen artistdrøm helt på hylla, og forrige fredag slapp hun sin første singel ”True North” under artistnavnet Vilde Oika. 

Sjekk ut låten her!

Fra skoleprosjekt til debut-singel

Musikken til Vilde Oika kan beskrives som indie-pop med organiske elementer og urban perkusjon, og Vilde var ikke alene om å produsere den. 

”Da jeg gikk i 1. Klasse på Music Business – Management var jeg med i et prosjekt for 2.klasse i faget «Artist and Repertoire» som artist. I løpet av dette prosjektet skrev vi tre låter, og som artist fikk jeg utforske hvor jeg hører til i det musikalske landskapet. Jeg har drevet en del musikk på egenhånd også, men i denne sammenhengen hadde jeg et helt team i ryggen. ”True North” er et resultat av dette.”N

New York, New York

Den ferske artisten er vant med å ha mange jern i ilden, og et av hennes neste store ”prosjekter” er utveksling til New York fra januar av. Der skal hun bo og studere i fire måneder, og hun er veldig klar på hvorfor hun drar og hva hun håper å få ut av oppholdet i kulturmetropolet. 

«Innenfor musikkbransjen kan man gjøre så mye forskjellig, og det er rom for å teste ut like ting.” 

Universitetet hun skal studere ved er prestisjetunge New York University (NYU), nærmere bestemt Clive Davis’ Institute of Recorded Music (TISCH School of Arts). Der får hun blande business og kreative fag, som vocal coaching, improvisasjon, photoshop. 

”I løpet av semesteret skal man ha 15 credits (studiepoeng), men det er så mange spennende fag man kan ta, så jeg kommer til å noen ekstra emner og ender derfor opp med 18 såkalte ”credits”. Som student får man en liste over fag man kan velge – noen av dem krever forkunnskaper, og det er ulike krav for å komme inn. På skolen har de fri hver torsdag og man lager timeplanen sin selv, egentlig litt som på Rena.”

”Det er flere grunner til at jeg valgte å dra på utveksling til NYU og New York. En viktig faktor er det faglige miljøet ved NYU, som er svært anerkjent. I tillegg ville jeg gi meg selv en utfordring, og gå for en litt utradisjonell utveksling. Det er fire år siden noen fra Rena dro til New York på utveksling sist, og jeg tenker at en utveksling til New York er noe som kan skille meg ut fra andre når det kommer til jobbsøking senere. Musikkbransjen er en tøff bransje med mange om beinet, og det kan virke mer attraktivt for arbeidsgiverne hvis man stiller med kompetanse, erfaring, og ikke minst et nettverk som skiller seg positivt ut fra andre. Ved NYU kan man også blande kreative og mer business-rettede fag, og dette passer meg veldig godt! For meg har det alltid vært en drøm å dra til New York, og jeg kommer definitivt til å makse ut opplevelsen så godt jeg kan.”

Selve prosessen

Drømmen om å bo og studere i verdensmetropolen er snart et faktum, men veien dit har mildt sagt ikke bare vært enkel.

«Selve utvekslingsprosessen har vært et helvete. I starten var det flere jeg kjenner som hadde tenkt til å dra, men det endte med å kun bli meg som faktisk reiser. Dette skyldes nok at søknadsprosessen var nokså tungvinn –  kommunikasjonen mellom skolene har vært dårlig, som har ført til at jeg har måttet ordne mye selv. Det er også økonomiske faktorer man må ta hensyn til, og blant annet opplevde jeg problemer med stipend fra Sony. Heldigvis ordnet dette seg. Til tross for en nokså kronglete prosess har jeg jo kommet i mål, men jeg håper det kan bli lettere for senere studenter som kan tenke seg å gjøre det samme som meg. Hvis jeg skal gi ett råd angående selve søknadsprosessen er det å virkelig følge med på frister og hva som skal inn til hvilken tid. Man kan ikke regne med at andre følger opp, så man må tørre å være ”på” og spørre og purre selv hvis det trengs!»

Tips til utveksling

Som tidligere nevnt er det også noen viktige økonomiske faktorer som må tas hensyn til i forbindelse med utvekslingen, og også her sitter Vilde med noen gode råd.

 «Spar opp penger selv! Lånekassen dekker ikke så mye når man ser på det totale regnestykket. Alt du bor og lever for, i tillegg til litt av skolepengene må ordne på egen regning, og dette kan komme på kanskje rundt 130-150 000 tusen. Et annet råd er å lage et budsjett! Semesteret varer bare i fire måneder, men jeg har laget et detaljert budsjett på alle utgifter med ukesbudsjett i tillegg for at jeg skal ha kontroll på økonomien. 

For mange kan det virke veldig dyrt å bruke så mye penger på et par måneder i utlandet, men jeg har veid fordelerne opp mot ulempene, og mener at utveksling er en investering for framtiden. Dette tror jeg det er viktig å huske på for andre som også vurderer å dra på utveksling.

Jeg skal bo midt i hjertet av New York City på et slags internat for kreative folk kalt «dancers dorm», med Times Square som nærmeste nabo. Jeg har et eget rom med minikjøkken, og så deler jeg bad med andre. Å finne et sted å bo i en by som New York kan være vanskelig, og det tok en del tid og utforsking før jeg fant dette kollektivet. Det er derfor lurt å begynne så tidlig som mulig med planleggingen. Vær litt uredd – ikke sett begrensninger fordi det er skummelt. Ta dine egne valg og gjør det DU har lyst til. Ikke vær redd for å dra alene, det ordner seg alltid og jeg er jo ikke den eneste nordmannen i NY. Angående bolig kan man forresten sjekke ut Facebooksiden «Ung i NY» og høre rundt med folk.”

«Planen er å være meg selv»

21-åringen er vokst opp i en liten bygd i Kvæfjord kommune, og med studietiden i Rena har hun hatt trygge rammer i omgivelsene sine hele livet. New York vil derfor by på både mye spennende og ukjent. Så hvordan kan man best forholde seg til byen som rommer så mye? 

«Jeg tror jeg bare må være meg selv – være utadvendt. Jeg kommer nok til å bli usikker på meg selv, men jeg tenker at jeg bare må tvinge meg selv til å ta kontakt med folk. Jeg var i New York med folkehøyskolen for ca. 1,5 år siden, og jeg har alltid hatt lyst til å dra tilbake en gang. Jeg tror det er en trygghet i det at jeg har vært der før, da jeg i litt større grad vet hva jeg drar til. Men det er ikke til å legge skjul på at jeg gruer meg til å sette meg på flyet helt alene og bli borte i 4-5 måneder fra venner og familie. Jeg gruer meg også til å finne ut nivået på de andre elevene på skolen, og måtte levere til de høye kravene. Men jeg gleder meg jo mest, det er jo en drøm som går i oppfyllelse. Jeg kommer nok til å grue meg når jeg skal tilbake til Norge igjen, haha!»

Hvorfor studere på Rena?

Nå som hun reiser vekk fra det som har vært hjemmet hennes det siste halvannet året, er det interessant å reflektere over hva som gjorde at hun valgte Rena som studiested i utgangspunktet?

«Det er vanskelig å jobbe i det utøvende markedet innenfor musikk, men hvis du vil jobbe i musikkbransjen er dette stedet å studere. I tillegg er det jo muligheten om utveksling, som ble snakket en del om allerede i fadderuka, og dette var en viktig faktor som ga meg skikkelig mersmak for studiet for min del. Noen ganger skulle jeg kanskje ønske at studiet var et annet sted, men Rena blir det man gjør det til. Mulighetene på Rena er mange, og jeg har vært på alt som er av låtskrivercamper og bransjefestivaler.”S

aktiv i studentsamfunnet

I tillegg til utallige workshops og festivaler har Vilde i løpet av studietiden vært aktiv i studentfrivilligheten (aka studentsamfunnet) på Rena, og sittet med festivalleder-vervet i samfunnsstyret, et verv som ga henne verdifull erfaring innenfor organisering, branding, og pengesøknader for å nevne noe. Alt dette lot seg riktignok ikke gjøre alene, og det var sammen med et solid styre at festivalen ble arrangert og gjennomført. Det ferdige resultatet ble en festival bestående av tre konserter, to temafester, silent dico og green Friday. 

«Det er viktig å «keep busy». Jeg lærte mye av det, og det er en kul ting å ta med seg videre og å ha på cven. I samfunnsvervet var jeg med på å diskutere saker og engasjere meg i studentenes hverdag, og det er absolutt noe jeg også lærte mye av.» 

(Det er Stinn og samfunnsstyrets oppgave å få ting til å skje og alt som arrangeres for studentene avhenger av frivillige verv)

Veien videre

”Selv om de fleste flytter fra Rena i januar/mars det siste semesteret av bacheloren, flytter jeg til Oslo allerede etter sommeren. Jeg vil begynne i praksis så fort som mulig, og håper at et semester i New York kan friste potensielle arbeidsgivere. Et av fagene fra dette semesteret har jeg allerede tatt (medierett) og resten av fagene tar jeg fra Oslo. Det som er fint med dette studiet er at man kan trikse litt med timeplanen. Ved å sitte i samfunnsstyret får man 7,5 studiepoeng, så til sommeren skal jeg lage en rapport fra samfunnsvervet. Praksis gir også 7,5 studiepoeng, men teller bare en gang. Selv om det er lurt å være i forelesningene kommer det nok til å gå fint å fullføre studiet i Oslo. Når det kommer til selve bachelor-oppgaven har jeg avtalt å samarbeide med en god venninne, så jeg kommer til å dra til Rena regelmessig for å jobbe med henne.

Gjennom A&R-prosjektet det første semesteret mitt på Rena traff jeg en fantastisk produsent, og vi jobba mye sammen etter at prosjektet var ferdig. Hadde det ikke vært for Rena så er det ikke sikkert jeg hadde satset på egen musikk. Det å lage musikk gir meg så mye, og jeg skal klare å balansere den utøvende musikkbiten med business-delen – man trenger ikke å velge ENTEN det ene eller det andre! Framover vil jeg gi ut mer musikk og se hva som skjer. Når og hva som kommer er enda litt usikkert. For øyeblikket har jeg fokus på utveksling i de månedene det skjer.

Før jeg kom til Rena visste jeg litt om musikk-events, men ikke så mye om resten av musikkbransjen. Etter tiden her har jeg virkelig fått liv i drømmen om en kreativ virksomhet, og jeg føler nå at jeg vet hva jeg vil gjøre med fremtiden min.»


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *